Mikrobiolog

Miha Žitnik, mikrobiolog

Miha Žitnik je mikrobiolog podjetja Sveža Spirulina. Že vse poklicno življenje se posveča algam, med drugim sodeluje tudi z Evropsko unijo v Bruslju pri osnovanju standardov za algino industrijo. Pristavlja, da je pri pridelovanju spiruline zelo pomembna tehnika sušenja in predelovanja. Ob nepravilnem sušenju se lahko izgubi tudi do 75 odstotkov hranilnih snovi, beljakovin, vitaminov in rudnin. Spirulina je najbolj učinkovita, ko je sveža. Prednosti sveže spiruline so, da ne vsebuje aditivov, ima do 50 odstotkov večjo hranilno vrednost kot posušena ter nima neprijetnega vonja in okusa.

Miha Žitnik, mikrobiolog

Pridelava Spiruline

 

Spirulino pridelujejo v laboratoriju v približno dvajset centimetrov visokih bazenih, kjer posebna lopatasta kolesa na površini poskrbijo za dobro mešanje in enakomerno izpostavljenost alg toploti in svetlobi. Gojijo jo v slani vodi pri okoli 30 stopinj Celzija. Vodovodno vodo, ki jo natočijo v bazen, najprej očistijo skozi sistem reverzne osmoze, ki iz nje odstrani klor, kalcij …, da voda ni trda. V idealnih pogojih se alge dovolj namnožijo v dveh do treh dneh, nato sledi žetev. Žanjejo dvakrat na teden. Z mrežico jo z zelo finim rastrom poberejo iz bazena, jo stisnejo in dajo neposredno v kozarčke brez kakršnih koli dodatkov, vodo pa vrnejo v bazen. Alge polnijo v kozarčke po 30 in 40 gramov.

 

bazen

Miha Žitnik svetuje

  »Alge lahko jemo kar iz kozarčka z žlico, lahko jih zamešamo v vodo, smutije … Paziti moramo, da temperatura tekočine ne preseže 30 stopinj, ker s tem uničimo učinkovine, ki so v svežih algah. Priporočeni dnevni odmerek sveže spiruline je za odrasle 10 do 80 gramov, za otroke pa 10 do 40 gramov. Imamo kupce, ki pojedo kozarček na dan. Po naših izkušnjah spirulina ohrani vse svoje lastnosti najmanj sedem dni, hraniti jo moramo v hladilniku, v zaprti embalaži.«

sveza spirulina